Δεδομένης της επιβεβαιωμένης πλέον μετάδοσης του κορωνοϊου (COVID-19) σε επίπεδο πληθυσμού και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία  από τον ιό αναφέρονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την θωράκιση των χώρων εργασίας και την  προστασία των εργαζομένων.

Μέτρα ατομικής προστασίας

Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω σταγονιδίων (βήχας, φτάρνισμα, ομιλία νοσούντων) που εισπνέονται απ ευθείας, είτε από μολυσμένες επιφάνειες λόγω επαφής των χεριών με το πρόσωπο.

  • Για την αποφυγή μόλυνσης εντατικοποιούμε τα μέτρα καθαρισμού των χεριών, είτε με χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών διαλυμάτων, είτε με σαπούνι και νερό. Προσοχή ο καθαρισμός όλων των επιφανειών των χεριών πρέπει να είναι επιμελής όπως φαίνεται στην εικόνα.

  • Δεν θα πρέπει να αγγίζετε το πρόσωπο (μάτια μύτη στόμα) με λερωμένα χέρια, οι κοινόχρηστες επιφάνειες πρέπει να θεωρούνται δυνητικά μολυσμένες.
  • Αποφύγετε τις στενές επαφές και περιορίστε την κοινωνικότητα σας για το επόμενο διάστημα. Μείνετε σπίτι και αποφύγετε άσκοπες συναντήσεις.
  • Λόγω της έλλειψης που παρατηρείται στα αντισηπτικά διαλύματα προτείνεται το πλύσιμο των χεριών με κρεμοσάπουνο και νερό και χρήση χάρτινων χειροπετσέτων.

Μέτρα υγιεινής του περιβάλλοντος και των χώρων εργασίας

  • Συστήνεται η εντατικοποίηση της καθαριότητας των χώρων εργασίας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις κοινόχρηστες επιφάνειες (πόμολα, κιγκλιδώματα, διακόπτες, κουμπιά σε ασανσέρ, βρύσες, WC κτλ). Ένα αραιό υδατικό διάλυμα οικιακής χλωρίνης (αραίωση 1:10) είναι το πιο αποτελεσματικό απολυμαντικό μέσο. Προσοχή απαιτείται η χρήση γαντιών και να μην αναμειγνύεται ποτέ η χλωρίνη με άλλα καθαριστικά. Όσο συχνότερος ο καθαρισμός των επιφανειών τόσο αποτελεσματικότερο το μέτρο.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κοινόχρηστων οχημάτων καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται σε κάθε αλλαγή βάρδιας στις επιφάνειες που αγγίζονται από τα χέρια (τιμόνια, χερούλια πόρτας, λεβιές κτλ)
  • Εξασφαλίστε συνεχή αερισμό των χώρων εργασίας.

Μέτρα πρόληψης της διασποράς

  • Κάθε εργαζόμενος που εμφανίζει συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό θα πρέπει να ενθαρρύνεται να παραμένει σπίτι του.

Είναι κρίσιμο να μην προσέλθει στον χώρο εργασίας, ιδίως όταν μετακινείται με κοινόχρηστα μέσα όπως λεωφορεία ή μαζί με άλλους συναδέρφους του.

  • Αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών αναπνευστικής υγιεινής (βήχας, φτάρνισμα σε χαρτομάντηλο το οποίο απορρίπτεται άμεσα και ακολουθείται από υγιεινή των χεριών.
  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή τους με το πρόσωπο.
  • Να περιοριστούν οι επαφές με το κοινό και με επισκέπτες στο απολύτως απαραίτητο. Το ίδιο ισχύει με τα ταξίδια και τις επαγγελματικές συναντήσεις συνεδριάσεις. Όπου είναι δυνατόν η φυσική παρουσία να αντικατασταθεί με τηλε-εργασία ή τηλεδιάσκεψη.
  • Άμεσα να εντοπιστούν τα σημεία όπου συγχρωτίζονται οι εργαζόμενοι και να ληφθούν μέτρα όπως α) σταδιακή προσέλευση β) κλείσιμο χώρων ενδιαίτισης (εστιατόρια, καντίνες) γ) να αποφεύγονται οι κάθε είδους συγκεντρώσεις.
  • Περιορίστε όλα τα επαγγελματικά ταξίδια.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της εργασίας του, να απομακρύνεται άμεσα προς το σπίτι του ή προς υγειονομική μονάδα μόνο αν η κατάσταση του είναι σοβαρή (αφού πρώτα ενημερωθεί σχετικά). Η μεταφορά να γίνεται με δικό του μεταφορικό μέσο και μόνο όταν αυτό δεν είναι δυνατόν με όχημα της επιχείρησης (ο οδηγός να λαμβάνει αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας).

Προστασία εργαζόμενων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

  • Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών θα πρέπει να λαμβάνουν τα παραπάνω μέτρα προστασίας και επιπλέον θα πρέπει να βρίσκονται στη δεύτερη γραμμή, να μην έχουν δηλαδή επαφές με άλλους εργαζόμενους ή επισκέπτες ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ είναι απολύτως απαραίτητοι.

Σε  κάθε άλλη περίπτωση συνιστάται η παραμονή τους στο σπίτι.

  • Οι ευπαθείς ομάδες είναι:

Α) έγκυες γυναίκες (άμεση απομάκρυνση)

Β) Εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών

Γ) πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως

σακχαρώδη διαβήτη,

καρδιαγγειακή νόσο (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες)

αναπνευστικά νοσήματα (αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, πνευμονική ίνωση)

νοσήματα από νεφρά

νόσοι του αίματος (μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα  κτλ)

ανοσοκαταστολή λόγω χημειοθεραπείας, αυτοάνοσων νοσημάτων

  • Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για γονείς παιδιών ηλικίας μέχρι τα 15 έτη (άδεια ειδικού σκοπού), γονείς παιδιών με προβλήματα υγείας , μονογονεϊκες οικογένειες.
  • Χρησιμοποιείστε κάθε πρόσφορο μέσο για την όσο δυνατόν ελάχιστη περικοπή μισθού προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες στην ομαλή επιστροφή κοινωνική και οικονομική ζωή.
  • Δεν υπάρχει σύσταση χρήσης ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού στους χώρους εργασίας για αυτούς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Προετοιμασία για λειτουργία των επιχειρήσεων σε δυσμενείς συνθήκες

  • Θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για πιθανή λειτουργία των επιχειρήσεων υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες (έλλειψη προσωπικού, εκδήλωση κρουσμάτων στην κοινότητα ή σε εργαζόμενους της επιχείρησης)
  • Προτείνεται ανεπιφύλακτα να καταρτιστεί σχέδιο προστασίας των κρίσιμων λειτουργιών της επιχείρησης ή του φορέα σε περίπτωση διακοπής των εργασιών
  • Επικεντρώστε στις πιθανές ανάγκες σε υλικά και σε προμήθειες βασισμένοι σε υποθετικά σενάρια διάρκειας της κρίσης (απολυμαντικά, μέσα προστασίας).
  • Οι εργαζόμενοι σε όλες τις θέσεις θα πρέπει να ενημερώνονται με διαφάνεια και υπευθυνότητα, χωρίς απόκρυψη πληροφοριών και η άποψη τους να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό κάθε παρέμβασης.

  Μην ξεχνάτε ότι είναι ευθύνη όλων μας να επιδείξουμε σοβαρότητα και ψυχραιμία. Επίσης μην ξεχνάτε ότι η υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό, είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

  Απώτερος σκοπός όλων μας πρέπει να είναι να ξεπεράσουμε την κρίσιμη αυτή κατάσταση με τις ελάχιστες απώλειες, προστατεύοντας όσους βρίσκονται σε κίνδυνο και η διατήρηση των δυνάμεων μας ώστε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Μιχάλης Καργάκης

Ειδικός Ιατρός Εργασίας

M.Sc(c) Ιατρικής των καταστροφών- Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας